Trefík - program pro kurzové sázení na sport
 
Trefík 12 - novinky v roce 2014
Trefík 12 získal na konci roku 2013 a na začátku roku 2014 mnoho nových možností pro hromadnou analýzu dat. V okně Nabídka lze nyní u zápasů zobrazit nové sloupce: jednak z výsledků výpočtů při použití filtru (například úspěšnost obou týmů, úspěšnost ze vzájemných zápasů) a také nové sloupce odvozené z hodnot jiných sloupců (například počet branek v zápase definovaný jako součet branek domácích a hostů). Zápasy je pak možné podle hodnot ve sloupcích filtrovat. A také je možné graficky vyjádřit buď četnost jednotlivých hodnot nebo jejich vzájemnou závislosti.

Všechny tyto novinky mají mimo jiné za cíl rozšířit možnosti zpětné analýzy již odehraných zápasů. A z této zpětné analýzy pak najít strategii pro budoucí sázky.

Jako vždy platí, že všichni registrovaní uživatelé předchozích verzí Trefíku si mohou novou verzi programu se všemi vylepšeními stáhnout zdarma.
Bilance v okně Nabídka Graf - četnost Graf - sloupce Filtr dle úspěšnosti kursu Nové sloupce Podmínky pro sloupce Tenis Předchozí Další
Hledání zápasů dle úspěšnosti kursu
Ve filtru pro hledání zápasů v okně Nabídka je nová sekce: Kursy na konečný výsledek v minulých zápasech týmů. Slouží k nalezení takových zápasů, kde byl v minulosti aktuální kurs výherní alespoň v požadovaném množství případů.

Jsou tedy procházeny odehrané zápasy vybraného týmu a hledají se takové případy, kdy byl kurs na vybraný tip shodný (nebo s danou odchylkou) jako je kurs na aktuální zápas. Pokud tedy například zítra hraje tým doma a na jeho výhru je kurs 1,50, jsou při použití tohoto filtru na tip 1 pro domácí prohledány odehrané zápasy tohoto týmu a jsou mezi nimi zkoumány takové, kde byl kurs na výhru vybraného týmu stejný. Zároveň je vyhodnoceno, v jakém množství případů byl tento kurs nakonec výherní.

Při použití této nové sekce filtru je nejprve nutno definovat, kolik dní zpětně se budou zápasy týmů prohledávat. A také, jaká může být odchylka nalezeného kursu, aby byl brán jako "podobný" aktuálně vypsanému kursu. Samozřejmě platí, že čím větší odchylka, tím více bude nalezeno zápasů.
Filtr - úspěšnost kursů
Je možné hledat podobné kursy zvlášť pro domácí a hostující tým - viz sekce Domácí a Hosté. Určuje se také, zda se pro domácí tým mají prohledat jen zápasy hrané doma; u hostů jen zápasy hrané venku. Pro tenis a zápasy na neutrálním hřišti se automaticky prohledávají všechny předchozí zápasy, bez ohledu na tato nastavení.

Dále lze určit, minimální počet zápasů týmů, kde byl nalezen podobný kurs. Důležitá je volba "Kurs na jaký tip" - tou se totiž určuje, jaký kurs se má u aktuálního zápasu porovnávat a jaké kursy se hledají v minulosti.
Položka "Úspěšnost tipu" určuje, jaké zápasy má filtr z této sekce vrátit. Úspěšnost tipu odpovídá procentu případů, kdy byl hledaný kurs výherní.
Na obrázku je tato podmínka nulová (>= 0%). Filtrem jsou tedy vráceny všechny zápasy, bez omezení výhernosti kursu. Takové nastavení je výhodné pro další práci s vypočtenou hodnotou úspěšnosti kursu. Je jí pak možné použít třeba při zobrazení grafu:
Trefík - graf - sloupce
Na obrázku je zobrazena úspěšnost kursu v minulých zápasech (ve filtru je nastaveno sledování kursu pro domácí na jejich výhru) a její porovnání s výsledkem zápasu (-2 = výhra domácích, -1 = výhra domácích v prodloužení, ...).
Konkrétně lze z obrázku například vyčíst: pokud je pro kurs na výhru domácích "historická úspěšnost tohoto kursu" v mezích 70% - 80%, pak v 74% případů byl nalezený kurs výherní. Také je zobrazeno, že zápasů, kde má kurs historickou úspěšnost 70% - 80% je v okně Nabídka (k němuž se grafy vždy vztahují) celkem 54.
 
 
03.02.2014